В Ірландії в болоті знайшли їстівне вершкове масло віком 2000 років

Ком масла вагою понад 10 кг був виявлений місцевими жителями в торф’яному болоті в графстві Міт.


Вчені, які досліджували знахідку, кажуть, що масло все ще їстівне. Це не дивно, оскільки болото здатне зберігати подібні артефакти багато років. Болото і торф захищають предмети від повітря, а значить, перешкоджають розмноженню гнильних бактерій, повідомляє Informing.

Учені пояснили, що в ті часи місцеві жителі часто ховали продукти харчування в болото, знаючи про можливість тривалого зберігання їх у такому середовищі. Але для цього вони упаковували їх у шкури тварин або в дерев’яні кошики. Знайдений ком не був упакований, що навело на думку, що він був призначений для богів. Це підношення мало захистити місцевих жителів від природних та інших катаклізмів.

Учені говорять, що масло досі пахне сиром і має пухку текстуру, а також має характерний для цього продукту колір. Воно цілком їстівне.

Це вже не перший шматок масла, який знаходять в болотах Ірландії. У 2014 році один із шеф-кухарів спробував на смак масло, вік якого був оцінений у 4 000 років. За словами кухаря продукт мав відмінний аромат і смак. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому