Субсидії "по-новому": що таке енергетичні картки і чому стане вигідно економити

Кабінет міністрів нині розробляє пілотний проект монетизації субсидій


В Україні після перегляду тарифів на "комуналку" субсидію отримають 7 мільйонів сімей. На "знижку" на оплату послуг ЖКГ з державного бюджету виділять більше 40 мільярдів гривень (приблизно 6 тисяч гривень на кожну сім'ю з субсидією). Днями міністр енергетики та вугільної промисловість Ігор Насалик запропонував монетизувати субсидії: якщо українці будуть використовувати менше енергоресурсів, ніж передбачено нормами споживання, "здачу" вони зможуть отримати "на руки". Як підрахував сайт "Сегодня.ua", тільки за рахунок газу, світла і опалення українці за опалювальний сезон зможуть "заробити" більше 8 тисяч гривень.

Проект планують впровадити в Івано-Франківській області

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик анонсував введення в одному з міст України проекту з монетизації субсидій. Гроші, які держава виділяє на субсидію для конкретної сім'ї, будуть переводити на карту "Ощадбанку" (енергетичні картки). Цією карткою потрібно буде розплачуватися за "комуналку". Якщо сім'я заощадить (використовує менше газу, гарячої води і утеплить житлоплощу), ніж передбачено нормами споживання, решту грошей їм видадуть готівкою, витрачати їх можна буде "на свій розсуд". Як зазначає міністр, за опалювальний сезон ця сума може досягти 10 тисяч гривень.

"Тобто на картці держбанку перебувати вся субсидія, людина може розраховуватися цією карткою тільки за ті послуги, які надаються з тепла, інших комунальних послуг, в загальному, за тим, що покриває субсидія. Під кінець опалювального сезону гроші, які залишилися на картці, людина зможе монетизувати: зняти готівкою і використовувати на свій розсуд", – пояснив міністр.

На думку чиновника, це буде стимулювати українців утеплювати свої будинки, міняти вікна і економити енергоносії. В ефірі одного з українських телеканалів міністр енергетики зазначив, що пілотний проект з монетизації субсидій пройде в "місті, який я очолював" (з 2006-го Ігор Насалик був мером 60-тисячного міста Калуш в Івано-Франківській області).

Якщо проект затвердять в Кабінеті міністрів, а після успішно реалізують в Калуші, можливо, що незабаром за допомогою цієї моделі будуть монетизувати субсидії у всій Україні. Вже зараз, як каже міністр енергетики, цю ідею підтримав міністр соціальної політики Андрій Рева.

На даний момент субсидії нараховують на соціальну норму споживання. Для газу це 1200 кубометрів за опалювальний сезон (6 місяців). Розмір субсидії залежить від доходу сім'ї. Наприклад, якщо сім'я платила за всю "комуналку" 400 гривень (15% від свого доходу), незважаючи на те, скільки витрачали газу – 900 кубометрів за опалювальний сезон, або 1200 – платити все одно треба 400 гривень. Така схема, як кажуть в Міненерго, не стимулює українців економити енергоносії.

Якщо проект Ігоря Насалика затвердять, сім'ї, яка замість 1200 кубометрів за опалювальний сезон витратила 900 кубометрів, заплатять більше 2 тисяч гривень.

Опалення: на сім'ю з трьох осіб в Києві виділять 2554 гривні

Кабінет міністрів своєю постановою затвердив, скільки Гкал тепла виділяється на опалення кожної квартири. Так, для кожної сім'ї субсидія покриває опалення 35,22 квадратних метрів + 13,65 квадратів на кожного прописаного у квартирі людини. Сім'ї з трьох осіб держава компенсує опалення 76,71 квадратних метрів. Після перегляду тарифу на опалення, наприклад, в Києві, на опалення 76,71 квадратних метрів знадобиться 2554 гривень (1,8 Гкал тепла).

За підрахунками Кабінету міністрів, встановивши лічильники і утепливши будинок, можна зберегти 20-40% тепла. Наприклад, якщо в Києві впровадять пропонований Ігорем Насаликом проект монетизації, за шість місяців Кияни з субсидією можуть отримати готівкою 6128 гривень (якщо витратити на 40% менше тепла).

Можна отримати готівкою: 6128 гривень

Газ: щомісяця держава виділяє на сім'ю з субсидією 1375 гривень

На опалювальний сезон, згідно з нормативом Кабміну, сім'я повинна витрачатимуть не понад 1200 кубометрів газу. Саме такий обсяг "блакитного палива" компенсує субсидія, за інші кубометри потрібно платити повну вартість. Згідно з переглянутим тарифу, на кожного субсідіанта щомісяця держава виділяє 1375 гривень, а на опалювальний сезон – 8254 гривень.

Як кажуть в Національному екологічному центрі, в середньому українці (за допомогою термостата і розумного використання "блакитного палива") можуть заощадити 20-25%. Так, якщо замість 1200 використовувати 900 кубометрів газу, після впровадження проекту монетизації субсидії, в кінці місяця можна отримати "готівкою" більше 2 тисяч гривень.

Можна отримати готівкою: 2040 гривень

На електрику: 193 гривні на сім'ю

Згідно з постановою Кабміну, сім'я (з газовою плитою) з трьох осіб за місяць може використовувати 150 Квт/год електроенергії (решта не покриває субсидія). З 1 вересня кожен кіловат коштуватиме 129 копійок. Так, на місяць держава витрачає на сім'ю з трьох осіб 193 гривні за світло, а за опалювальний сезон – 1158 гривень.

Як пояснюють експерти, сім'я, встановивши енергозберігаючі лампочки, використовуючи енергозберігаючу техніку для будинку, може заощадити 15% електроенергії в місяць. За опалювальний сезон можна отримати 173 гривні.

Можна отримати готівкою: 173 гривень

Нагадаємо, будь-який українець (або ОСББ) може звернутися в один з трьох банків ("Ощадбанк", "Укрексімбанку" або "Укргазбанк") з проханням надати кредит на заходи з підвищення енергоефективності: купити не газовий котел, нові вікна або утеплити стіни. Частина кредиту (до 70%) компенсує держава, а другу частину можна гасити протягом 3 років. З 2016-му на такі кредити планують витратити близько 8 мільярдів гривень.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому