За чий рахунок голландцям втюхують брехню про Україну

Нідерланди – це демократія. Настільки розвинена демократія, що влада готова фінансувати організації та кампанії, що суперечать її політиці, а можливо, і державним інтересам.

Про це повідомляє НВ Новое Время

У світлі майбутнього референдуму 6 квітня (коли голландці проголосують «за» або «проти» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС), в Нідерландах був сформований спеціальний бюджет на субсидії організаціям та окремим громадянам, бажаючим взяти уча
сть в кампанії. Бюджет розподіляється між тими, хто планує закликати голосувати на користь Угоди, тими, хто не підтримує його, і «нейтральними кампаніями». «Нейтральною» у цьому випадку вважається кампанія, що спонукає громадян прийти на референдум і прийняти участь у голосуванні.

Поки складається враження, що все непогано, а рішення виділити кошти на випуск туалетного паперу з антиєвропейськими гаслами, мало пов'язаними з Україною і майбутнім референдумом, здається «невеликим непорозумінням». Однак це помилкове уявлення. На мій погляд, проблема фундаментальніша.

В рамках кампанії був створений інтернет-порадник по голосуванню (детальніше про його зміст читайте тут). Зовні виглядає так, ніби сайт створено незалежним, профінансованим державою інститутом, як це зазвичай відбувається перед виборами. Але на ресурсі засновника не вказано. І оскільки сайт подає себе як «нейтральний», звичайний голландець, який використовує його, поняття не має, що насправді його схиляють до певного рішення.

Насправді ресурс створений не голландським урядом і зовсім не нейтральний. Навпаки – тенденційний і досить вправно за допомогою маніпуляцій підштовхує користувача голосувати проти Угоди. Якщо копнути глибше, з'ясується, що сайт створений організацією, ймовірно, пов'язаною з однією з двох організаторів референдуму – самопроголошеним «вченим» Тьєррі Боде (шанувальником іншого великого демократа, угорського лідера Віктора Орбана).

Що ще гірше, створення сайту дійсно профінансовано голландським урядом через субсидію на «нейтральну» кампанію. Але на ділі пан Боде під прикриттям нібито «нейтральної» ініціативи намагається за державний рахунок переконати голландців не підтримувати Асоціацію з Україною.

Наскільки нейтральною є позиція Боде можна судити, зокрема, за недавньою заявою, зробленою після того, як він і його приятель Яан Роос пригрозили подати в суд на міністра внутрішніх справ Нідерландів за недостатнє фінансування організації виборчих дільниць на референдумі (їх буде приблизно на 10% менше, ніж зазвичай). Вони зазначили: «З такими речами як демократія та виборчі права краще не грати. Майже півмільйона голландців домоглися, щоб референдум був проведений. Держава має це поважати: незалежно від віку, фізичних вад, обмежень або місця проживання, голландське населення має отримати можливість проголосувати. В цьому і є різниця, наприклад, між нами і Україною».

Різниця з Україною? Наскільки таку заяву можна назвати «нейтральною», враховуючи той факт, що після Майдану Україна провела три демократичні виборчі кампанії, незважаючи на війну і окупацію Криму. Як раз таки з цим в Україні проблем немає.

Пан Боде і пан Роос показують свою сутність, і вона зовсім неприємна: вони – маніпулятори у вищій мірі, грають з демократією так, ніби це партія в «Монополію». І, незважаючи на всі їхні заяви, вони зовсім не поважають громадян Нідерландів, у яких немає можливості зрозуміти безглуздя того, що вони поширюють. І це все за гроші нідерландського уряду. Браво!

Джерело: http://nv.ua/ukr.html

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому