Переговори про відхід Росії з Донбасу вже йдуть, – політолог

Зважившись на анексію Криму і розв’язавши війну на Донбасі, Володимир Путін розраховував, що його дії залишаться безкарними.


Про помилки влади РФ, повернення Україні півострова, розвитку ситуації на сході країни, майбутньому ДНР і ЛНР і багато іншого в інтерв’ю кореспонденту «Апострофа» розповів російський історик, релігієзнавець і політолог Андрій Зубов.

- Андрій Борисович, торік ви порівняли анексію Криму Росією з включенням Австрії до складу нацистської Німеччини. Всім добре відомо, що трапилося після аншлюсу: світова війна, яка забрала мільйони людських життів, поразка гітлерівської коаліції і відділення Австрії від Німеччини. Як далеко, на вашу думку, можна провести аналогію між подіями середини ХХ століття і нинішньою ситуацією в Криму?

- Порівняння не може йти далеко. Зрозуміло, між тодішньою Німеччиною, яка була частиною світового союзу, учасниками якого були Італія, Японія, а також ряд країн Центральної Європи, і сьогоднішньою Росією, яка зараз є слабкою сировинною країною, – мало спільного. РФ, як і Україна, не змогла піднятися після комуністичного періоду, створити власну економіку і політичну сферу життя. Росія – це глибоко хвора держава, яке живе імперськими амбіціями, але не має можливості їх реалізувати, на відміну від нацистської Німеччини.


Щоб перемогти Німеччину, найсильнішим державам світу знадобилося п’ять років, а ситуація з Росією – зовсім інша. Путін розраховував, що все закриють очі на цю анексію і, можливо, на якісь подальші дії відносно України. Тому що РФ – вигідна, вона дає нафта, газ, купує дуже багато продукції у Західної Європи. Тому Захід нібито мав закрити на це очі. При цьому Путін був упевнений, що половина України його підтримає. Він знав, що на всіх виборах, що проходили до 2014 року, Україна ділилася практично на дві частини: ту, яка голосувала за, скажімо так, продонецькими позицію в особі Кучми і Януковича, і частина країни, голосували за національні цінності. Глава Кремля припускав, що і цього разу схід і південь України будуть з ним. Що вони з розпростертими обіймами зустрінуть «зелених чоловічків» і згодом в країні зміниться політичний режим. Але нічого з цього не вийшло. Всі ці розрахунки виявилися неправильними.

Джерело: http://zik.ua/ua/

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому