Закон про зниження акцизів на б/в авто прописаний під Росію, — О. Назаренко

Лише з 1 січня 2016 року почав діяти закон, який ввів 10% мито на ввезення автомобілів з Росії, і тим не менш, вони дешевші за європейські, — О. Назаренко.


З 1 серпня в Україні набув чинності закон, який зменшує акцизи на ввіз вживаних авто. Генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко аналізує закон та розповідає, чи матимуть українці від нього зиск.

Любомир Ференс: Після підписання цього закону всі очікували, що в Україну великим потоком хлинуть імпортні автомобілі. Однак цього, здається, не сталося.

Олег Назаренко: Цього не сталося, бо з моменту підписання закону пройшло лише 3дні. Звичайно, я як представник автоімпортерів і дилерів завжди боровся за зменшення, зниження і взагалі скасування податків на автомобільний імпорт в Україні. Звичайно, це добре, що сьогодні українець зможе ввести і сплатити менше акцизу, ніж було до цього. Але в цій перемозі є і зрада. Депутати піаряться на тому, що зробили нібито хорошу справу. Проте всі забувають, що ця ж Верховна Рада з 1квітня 2014 року підвищила акциз на вживані та нові автомобілі на 100%, а потім ще раз з 1 січня 2015 року. Тепер депутати акциз на вживані авто знизили, а на нові залишили той самий, і пропонують нам кричати, що це перемога.

В мене було інше бачення цього закону. Я думав, що автомобілі в Україну дозволять завозити професіоналам, а не лише особам, які купують авто для власного володіння. Цим могли б цим займатись автосалони. Як люди, які не мають Шенгенської візи або взагалі закордонного паспорту, не розуміються на технічному стані автомобіля, не знають, як заповнити вантажно-митну декларацію та пройти сертифікацію, як взяти обов’язковий сертифікат походження у місцевій ТПП, звичайній людині без подібного досвіду? Це тяжко буде зробити.

Любомир Ференс: Раніше, коли поставало питання про зниження акцизу, депутати завжди говорили про захист інтересів національного виробника. Що тепер після зниження акцизу буде з національним виробником?

Олег Назаренко: Як громадянин України, я за те, щоб до нас прийшов інвестор і відкривалися автозаводи. Росія, наприклад, створила всі необхідні умови для цього, і зараз туди прийшли іноземці і побудували 23 автомобільних заводи. В Росії на сьогодні немає лише Mercedes, Subaru, Honda і Suzuki. Всі інші марки там представлені.

Але, на жаль, наша влада робить усе, щоб у нас такого не сталось. І навіть угода з ЄС підписана таким чином, що на наступних 7 років ніякий інвестор з великого автомобільного бізнесу в Україну не прийде.

У нас є дешева українська робоча сила, і відносно недорога електроенергія, тому Європа боїться, що сюди прийде кореєць або китаєць побудує автомобільний завод і почне завозити автомобілі в Європу.

Любомир Ференс: Можливо, причина зовсім інша? Ще за часів екс-президента Віктора Януковича один з європейських концернів хотів побудувати завод під Києвом…

Олег Назаренко: Це Citroën. У 2009 році.

Любомир Ференс: Тоді три країни вийшли у фінал. І, в підсумку, через корупцію вони не змогли побудувати тут свій завод. Його побудували у Індії.

Олег Назаренко: Так, це правда. Я можу ще більше історій розказати. Коли «АвтоЗАЗ» приватизували, сюди хотіли прийти не тільки Део, за завод боролися General Motors, Toyota, Ford. Ми могли б мати серйозний автозавод. Але, на жаль, не знаю, скільки, кому і якими купюрами занесли хабаря при прем’єр-міністрі Лазаренко, але виграла компанія Daewoo, про яку вже тоді говорили, що вона буде банкротом, і невдовзі так і сталося.

Вся історія України, на жаль, корупційна.


Євген Павлюковський: А якщо говорити про той ринок іномарок, який вже існує в Україні. Можливо, згодом ми все ж таки бачитимемо збільшення потоку вживаних авто з ЄС з двигунами 1,4-1,6 до 2-х, які тепер матимуть набагато меншу вартість. Як це позначиться на ринку нових автомобілів? Адже скоріше за все українці надаватимуть перевагу автомобілям з ЄС 5-річної давнини, ніж новим.                                               

Олег Назаренко: У мене інша думка. Взагалі, мені здається, це стереотипи, нав’язані тими народними депутатами, які лобіювали цей закон стосовно автомобілів з ЄС. В Інтернеті було багато інфографіки, де порівнювались ціни на автомобілі з України, ЄС та Росії. І на сьогодні в Росії дешевші автомобілі, ніж в ЄС. Зараз з Росії ганяють автомобілі в Європу. Насправді цей закон, на моє суб’єктивне переконання, робився під завезення автомобілів з Російської Федерації.

Євген Павлюковський: Але ж там чітко сказано, що Росія у нас визнана окупантом і агресором, відповідно, з цієї країна митна вартість автомобілів, здається, навіть більша?

Олег Назаренко: На сьогодні у нас мито при ввезенні автомобілів із ЄС в Україну було 10% стало 9,1%. З Росії ці 2 роки всі автомобілі завозилися взагалі з нульовим митом. У нас з Росією мито 10% стало лише з 1 січня цього року. До цього з ЄС у нас було мито 10%, з Росією — 0%. Ми написали 20 листів на адресу уряду Яценюка з пропозицією нарешті ввести мито і розірвати торгівлю з країною-агресором.

Так, в законі дійсно сказано, що автомобілі походженням або ввезені з країни-агресора не підлягають обкладенням пільговим акцизним збором. Але я знаю, що готуються схеми, і тут важливо, як спрацює Державна фіскальна служба, чи будуть вони перевіряти такі речі. Наприклад, автомобіль, куплений в Російській Федерації, ввезений в Білорусь з нульовим митом і ПДВ(Білорусь член Митного союзу), поставлений там на облік і через 5 хвилин знятий з нього і ввезений в Україну на білоруському техпаспорті. То він який: ввезений з Білорусі чи Росії?

Євген Павлюковський: Ви практично випередили моє запитання. Тобто механізму, як убезпечитись від подібних речей, у законі не передбачено? На цьому, на вашу думку, будуть спекулювати?

Олег Назаренко: Ну так. Щоправда, в статті 44 Митного кодексу України сказано, що необхідно вимагати сертифікат походження на автомобілі та товари стосовно яких введені певні санкції, обмеження або пільгові режими. Але тут може виникнути корупційна складова. Якщо митниця спрацює нормально, то такі «російські» схеми не спрацюють.

Євген Павлюковський: А якщо говорити про реальну користь для пересічного українського громадянина. Зараз на автомобілі з об’ємом двигуна 1,4-1,6 пільговий акциз становить 0,63 євро. Чи можемо ми справді говорити, що в даному випадку ця категорія автомобілів стала справді доступнішою для українців? Чи є приблизні підрахунки, скільки коштуватиме автомобіль з ЄС або з Росії за такою тіньовою схемою?

Олег Назаренко: По-перше, я буду боротися за те, щоб автомобілі з країни агресора не завозились.

Конкретні цифри назвати не можу, бо вони залежать від вартості автомобіля. Але людина, яка купуватиме автомобіль дійсно виграє, бо вона сплатить менше податків на суму від 800 до 4000 євро. Але справа ще в тому, що за ці три роки впали ціни на вживані автомобілі на українському ринку. Перша причина — це зубожіння населення. Друга — продаж по низьким цінам кримських авто. Також дуже багато віджатих автомобілів було ввезено з зони АТО, через недосвідченість поліції дуже багато людей їздять на литовських, польських номерах. Це все незаконні автомобілі, які зараз продають через тимчасове ввезення. Всі ці речі обвалили ринок вживаних автомобілів. Ціни на них впали на 20-30% в порівнянні з трирічною давністю.

При покупці автомобіля, крім його вартості, треба сплатити 9% мита, 20% ПДВ від вартості автомобіля і 4-5% від вартості автомобіля до Пенсійного фонду при реєстрації автомобіля.

Якщо це автомобіль не повністю вбитий, то виграш в ціні між українськими нинішніми цінами буде приблизно 6-7%. І ми розуміємо, що після цього закону, якщо буде ажіотаж на покупку таких автомобілів, німці можуть підняти вартість. Ринок і попит взаємозалежні. Німці їздять на автомобілі 6-7 років, потім, коли машина починає ламатися, вони продають її і купують собі нову. Тобто автомобілі, які сьогодні не старші 10 років, тобто 4-5 років, досить дорогі.

І ще один момент. В Україні, згідно чинному валютному регулюванню, заборонено вивіз із країни більше, ніж 10 тисяч євро. Тобто, якщо ви купите автомобіль за 11 тисяч євро і ввезете його, я не знаю, де виникнуть проблеми: прямо на митниці чи пізніше, коли представники фіскальної служби прийдуть до вас додому. Тут може виникнути дуже багато проблем, бо нормальна машина в Німеччині, не старша 2010 року, коштує 12-14 євро.

Євген Павлюковський: Чи зазначений у новому законі віковий ценз на автомобілі?

Олег Назаренко: В законі ввели обмеження, що автомобіль має бути не старіший 2010 року. І ще обмеження існує в інших законах, прийнятих у 2012 році. Не всі знають, що згідно з угодою з ЄС, в Україні з 2015 року працює Євро-5, з 2017 року буде Євро-6. Тобто в Україну заборонено імпорт автомобілів, які не відповідають вимогам Євро-5. Через це з цього року ми були змушені припинити імпорт нових автомобілів деяких марок з Японії і почали їх завозити з Європи, тому що законодавство вимагає підтвердження, а там ця норма не діє.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому