КАК ПУТИН ПУГАЛ, ВРАЛ И УНИЖАЛ В ФИНЛЯНДИИ

Сам факт запрошення до Фінляндії російського правителя викликав неоднозначну реакцію і в самому фінському суспільстві, і у сусідів в Фінляндії. Але президент цієї країни Саулі Нійністе стверджував, що з Росією необхідний діалог - з огляду на близьке сусідство і протяжність кордону. Та й досвід нападів сусідньої країни на Фінляндію її президент теж, очевидно, враховував, - пише Віталій Портников для "Радіо Свобода".


Після агресії проти України ніхто з сусідів Росії не може відчувати себе спокійно. Особливо країни, які не входять до НАТО і не захищені спільними зобов'язаннями альянсу.

Саме НАТО несподівано стало головною темою спільної прес-конференції російського і фінського президентів і призвело до серії загроз Путіна на адресу сусідньої країни. Нійністе - судячи з його висловлювань і виразу обличчя - під час цієї прес-конференції явно пошкодував, що впустив літнього диктатора в Європу і дозволив йому ображати Фінляндію на її землі.

Путін знову засумнівався в праві Фінляндії самостійно приймати рішення, що стосуються її безпеки. Він стверджував, що "НАТО готове воювати з Росією до останнього фінського солдата". Він брехав, коли говорив, що війська Росії знаходяться від Фінляндії за тисячі кілометрів. Той, хто подивиться на карту, побачить, що який-небудь Псков з його знаменитої десантної дивізією - це кілька сотень кілометрів. Так що загроза перемістити війська в разі вступу Фінляндії в НАТО - це радше символічний жест. Але фіни його помітили. Фінському президенту довелося публічно полемізувати з гостем. Медіа північної країни шоковані поведінкою російського президента.

Можна зрозуміти фінського президента, який намагається зберегти діалог з небезпечним сусідом. Але проблема в тому, що Путін сприймає будь-яке запрошення до діалогу як прояв слабкості - і починає самовпевнено ображати і принижувати тих, хто його запрошує. Висновок: спілкуватися з Путіним можна виключно для терапевтичного ефекту, для зниження рівня його агресивності. Але ні в якому разі не давати йому принижувати інші країни і народи.

Ще один висновок з поїздки Путіна в Фінляндії - так це те, що помиляються ті європейці, які вірять, що агресія Путіна спрямована проти України, а вони "відсидяться". Ні, агресія Путіна спрямована проти Заходу. Він готовий до протистояння зі Сполученими Штатами - і краще в Європі. А Україна для Путіна - просто колишня частина його імперії, кілька областей, які потрібно приєднати, щоб поліпшити своє стратегічне положення перед майбутнім конфліктом з цивілізованим світом.

І якщо Захід здасть Україну Путіну - цього конфлікту не уникнути. Відсидітися не вдасться ні в Гельсінкі, ні в Берліні, ні в Парижі.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому