Як працює зрада? Зрада без хештегів.

Здавалось би правильне і праведне діло - Указом президента України введено в дію рішення РНБОУ про персональні санкції проти тих, хто переслідує Савченко, Сенцова, Кольченка і інших.


Ну, правильно ж - справа потрібна? Потрібна.  Але читаємо список тих, проти кого вводяться санкції і знаходимо там "прокурора республіки Крим" Поклонську Наталю Володимирівну 1980 р.н. - сумновідому кримську Няшмяш. Ну, хто ж в Україні сумнівається, що ця особа заробила собі років 15 життя за казенний рахунок в казенному домі?

Але ось біда - Няшмяш заявлена в санкційному списку, як громадянка Росії.

Чому це не так? Стаття 19 Закону України Про громадянство України визначає, що громадянка Поклонська могла би втратити українське громадянство внаслідок добровільного набуття громадянства іноземної держави. Ніби ж все правильно? Але все складніше: закон визначає, що добровільне набуття громадянства іноземної держави - це "звернення із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто". А як ми усі знаємо, після окупації Криму Росія запровадила такий порядок набуття російського громадянства для мешканців півострова, який не передбачав подачу заяв і клопотань. Заяви і клопотання треба було подавати якраз для того, щоб залишитися в українському громадянстві. 
Отже підстави для втрати Поклонською громадянства України не настали. 

Але навіть якби такі підстави і були, то оформлено втрату громадянства має бути указом Президента України. У випадку з Поклонською і іншими зрадниками-українцями, що зазначені в санкційному списку, такого указу не було. 

Отже, відповідно до законодавства України Поклонська на момент вчинення нею злочинів (ризикну припустити, що це державна зрада і багато інших) і до сьогодні перебуває в громадянстві України. 

Чому погано називати громадян України-зрадників громадянами Росії? 

Перш за все, тому, що Україна правова держава, і має діяти винятково в рамках законів.

Але є і практична причина. В чому ми можемо звинуватити Поклонську-громадянку України ми щойно розібралися. А що буде з Поклонською-громадянкою Росії? 

В санкційному списку їй інкримінують дії, "які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам і т.д.". 

Так ось, покаранням для громадянки Росії Поклонської за всі ці реальні або потенційні загрози нацбезпеці може бути... визнання її небажаною особою в Україні і видворення до Російської Федерації та заборона на в’їзд до України. 

Указ президента створює для її майбутнього захисту в рамках кримінального переслідування в Україні прекрасну нагоду стверджувати, що саме цим указом вона і втратила громадянство України, отже має постати перед судом, як іноземка. Отже, усі її державні зради стануть нікому непотрібними. 

Таким чином, ризикну висловити припущення, що указ президента України і рішення РНБОУ не лише незаконні, але і виводять низку громадян України, які в умовах окупації Криму Російською Федерацією здійснили тяжкі злочини проти української держави і громадян, з-під юрисдикції українських судів.

Фактично рішення про санкції не карає, а захищає цих громадян.

Так працює зрада. Без хештегів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому