АМЕРИКАНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ОФІЦІЙНО ВОЮВАТИМУТЬ ПРОТИ РОСІЯН НА ДОНБАСІ

Громадяни США приєдналися до "Грузинського легіону".


Із цього тижня американські військові офіційно воюватимуть проти росіян. Щоправда, тільки троє. А "офіційно", тому що ця трійця днями отримала військові квитки Збройних сил України. 

Ще торік президент Петро Порошенко підписав указ про військову службу в українській армії громадян інших країн і осіб без громадянства. І от цей історичний момент стався два дні тому. 

Де воюють американці та чому ж елітні вояки з благополучної країни вирішили служити у нашій не надто комфортній армії, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Троє американських солдатів першими серед іноземців отримують українські військові квитки. Дейв Клемен в Україні з пекельної майданівської зими. Крейг Ланг служив на найбільшій американській базі "Форт Блісс", а з Близького Сходу привіз медаль за порятунок товариша. 

Брайан Боєнджер – ветеран Іраку, колишній снайпер у знаменитій 101-й десантній дивізії. Та колишніх снайперів, мабуть, не буває. На Донбасі Брайан з минулого року. Журналіст ТСН кілька разів запитував його, навіщо він тут. Він жартував та уникав пояснень. Ніби було в минулому щось таке, про що хлопець не хоче говорити. Причина виявилася шляхетною. Те, що змусило його вступити в Збройні сили України, трапилось у Будапешті 20 років тому. 

"Там американські політики дали обіцянку захистити Україну, бо Україна – наш союзник. Мої політики це обіцяли від імені всього мого народу. Вони порушили своє слово, зганьбивши простих людей, таких, як я. Отже, ми ваші боржники, і я хочу віддати той борг", – говорить рядовий ЗСУ Брайан Боєнджер.

У його побратима Крейга схожа мотивація, але більш амбітні плани.

"Я служитиму на фронті, згодом підтягну російську та українську (мови) і перейду на роботу в Міністерство оборони України. Хочу підготувати персонал Збройних сил до рівня стандартів НАТО", – планує рядовий ЗСУ Крейг Ланг.

Мабуть, такі небезпечні конкуренти не до вподоби чиновникам міністерства. У "Грузинському легіоні", підрозділі, де служить Крейг з побратимами, всі іноземці отримали українські військові квитки. Та, за інсайдерською інформацією, яку ТСН перевіряє, серед генералітету є люди, зацікавлені найближчим часом розірвати контракти з іноземцями. А підставою може стати невизначеність їхнього статусу. Абсурдно, але, за одними законами, вони українські вояки, а за іншими – нелегали, порушники режиму перебування в країні.

"Не пускають на українському кордоні. Я дев'ять годин просидів у Борисполі, доки мене пустили", – згадує розвідник "Грузинського легіону" "Жора".

"Нам довелося евакуювати до Грузії пораненого бійця. І цинічно, що нам довелося за евакуацію заплатити штраф під час виїзду з країни", – говорить командир "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі.

"Грузинський легіон" – це кілька ветеранів з маленької країни Сакартвело, яка кілька разів воювала з великою Росією. У всіх легіонерів – вища освіта, а командир навіть здобув вчений ступінь у Франції. Американці довго не вагались, де їм служити. 

"Чому до грузинів? Завжди прагнеш приєднатися до бійців з таким самим рівнем та способом підготовки, як у тебе", – пояснив рядовий ЗСУ Крейг Ланг.

До того ж, з гостинними горцями не буває сумно. Як не стріляєш, то співаєш. Утім, "Грузинський легіон" – це не тільки пісні та особлива кавказька гостинність, а, насамперед, польова розвідка. Вони перетинають лінію фронту, працюють на тому боці, повертаються назад, слава Богу, поки що без втрат.

Тим часом сила-силенна іноземців з інших країн хоче приєднатися до грузинів. Отже, зараз є шанс на базі "Грузинського легіону" створити перший в Україні інтернаціональний підрозділ. Підрозділ уже входить до складу батальйону "Київська Русь". Невдовзі "Грузинський легіон" треба буде перейменувати в "Іноземний".

"Нині є бажаючі приїхати до нас із Бразилії, Канади, Австралії – всі військовослужбовці, які мають бойовий досвід і які вважають своїм обов'язком допомогти Україні відстояти свою незалежність", – зазначає командир 25 ОМПБ Євген Лавров.

Мінімальну солдатську зар
платню, яку віднині отримують ці хлопці, якось смішно порівнювати зі статками американських і навіть грузинських військових. Та легіонери знайшли тут дещо важливіше, ніж гроші.

"Я вірю в українську душу, у силу українського народу. І в силу цього "оселедця" (показує), і в те, що Україна буде стояти на віки вічні", – говорить боєць легіону Зураб Чихелідзе.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому