Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Найголовніше за п'ятницю і вихідні.


Новини України та світу за 1-3 квітня: в Нагірному Карабасі відновився збройний конфлікт, Петро Порошенко провів ряд зустрічей в США, Світовий банк надав прогнози по Україні на 2016 рік, БПП і НФ продовжують працювати над формуванням нової коаліції, а опалювальний сезон в Україні добігає кінця.

Відновлення конфлікту в Нагірному Карабасі

В Нагірному Карабасі відновився этнополитический конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, який з 1994 року знаходиться в замороженому стані. Так, 2 квітня обидві сторони повідомляли про масивних обстріл з боку противника з важкого озброєння. І Вірменія, І Азербайджан повідомляють про загибель військових, а також мирних жителів. Азербайджанська сторона заявляла про взяття декількох стратегічних висот і населених пунктів в Нагірному Карабасі в результаті військової операції. У Вірменії, в свою чергу цю інформацію спростували. Пізніше, Азербайджан заявив про рішення припинити вогонь в односторонньому порядку. Але Вірменія вважає цю заяву пасткою. Світове співтовариство засудило відбувається в Нагірному Карабаху, а Туреччина заявила, що в конфлікті на Карабасі підтримує Туреччину. Грузія, у свою чергу, висловила готовність організувати переговори Вірменії та Азербайджану.
Візит Порошенка до США

Петро Порошенко провів ряд зустрічей, перебуваючи з робочим візитом у США. Зокрема, він поспілкувався з Джозефом Байденом, який зазначив, що на черговий транш МВФ Україна може розраховувати після формування нового уряду; з Обамою, з яким вони домовилися скоординувати зусилля для виконання Росією мінських угод; з Пан Гі Муном, до якого звернувся з проханням розслідувати тортури над українцями в Росії. Крім того, Порошенко заявив, що потрібні інші гарантії безпеки України, крім Будапештського меморандуму, так як даний документ не забезпечив.

Прогнози Світового банку по Україні

Світовий банк надав свої прогнози щодо економічної ситуації в Україні в цьому році. Так, за словами директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фана, зростання ВВП в 2016 році складе 1%, а в 2017 – 2%. Крім того, банк прогнозує інфляцію на рівні 15%, яка до кінця 2017 року вийде на показник 11%. Що ж стосується держбюджету, то його дефіцит може зрости до 3% ВВП. Правда, це за умови, що ставка Єдиного соціального внеску буде знижена з 40% до 22%.

Коаліція

В БПП заявили, що хоч і писали заяву на вихід з коаліції, однак ситуація змінилася і фракція не буде залишати парламентська більшість. Там пояснили, що Народний фронт підтримує варіант сформувати коаліцію двома фракціями. Нагадаємо, що для цього необхідно доповнити ряди БПП і НФ позафракційними депутатами. Так, в БПП вже увійшли кілька нардепів, а з кількома тривають переговори. Народний фронт, в свою чергу розглядає можливість входження до складу фракції депутатів-мажоритарників Андрія Білецького, Юрія Бублика та Валентина Дидыча. Крім того, глава АП Борис Ложкін висловив упевненість, що нова коаліція і новий уряд буде сформовано вже у найближчі дні. Він також не виключив можливість отримання ним посади віце-прем'єра.

Завершення опалювального сезону

Опалювальний сезон в Україні добігає кінця. Так, у Житомирі він був завершений у п'ятницю, 1 квітня. у Києві припинення подачі тепла станеться з сьогоднішнього дня. Разом з тим, в лікарнях, школах і садочках відключення систем опалення буде здійснюватися за індивідуальними заявками керівників.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

БАРАК ОБАМА ВЫСТУПИЛ С ПРОЩАЛЬНОЙ РЕЧЬЮ, ВЫЗВАВ БОЛЬШЕ ВОПРОСОВ, ЧЕМ ДАЛ ОТВЕТОВ…

“У разі штурму – відкривати вогонь на ураження!” – наказ бійцям ПС у Мукачевому